Перлата – Кралицата на морските дълбини

Ако бъдем попитани за първата ни асоциация с класическия стил и неподправена елегантност, без съмнение в съзнанието ни ще изникне образът на вечните перли. Превърнали се в безспорен еталон за изискан вкус, перлите имат свое запазено място в колекцията от внимателно подбрани бижута и аксесоари на всяка уважаваща себе си дама.
Традициите в добиването на естествени перли датират от близо 6 000 години, като могат да бъдат разпознати няколко вида, различаващи се по своя произход, метод на добиване и съответстващата им цена. Колкото е изящна и красива самата перла, толкова впечатляващ е и начинът, по който природата я създава: от случайно попаднала във вътрешността на мидата песъчинка, около която започва да се оформя възхитително седефено образувание. Така протича ‘създаването’ на естествените (природни) перли, като е добре да знаем, че достъпът до тях е изключително трудно постижим, поради сериозната подводна дълбочина, на която могат да бъдат намерени.

Съществува и вариант, при който миниатюрната песъчинка се поставя целенасочено в сърцевината на мидата, като в този случай ‘получените’ перли се наричат ‘култивирани’. Именно те съставляват по-голямата част от перлите, които се разпространяват на пазара и се използват за акцент в направата на изящните накити, кьм които всеки естет обича да протяга ръка.
Човешкото въображение и жажда за естетика са създали невероятно разнообразие от накити, бижута и аксесоари, съдържащи ценната перла в себе си. Колиета, диадеми, фуркети, обеци, гривни, огърлици – състоящи се от една или от набор от перли – представляват истинска съкровищница за всеки ценител на изтънчения вкус.

Важно е да знаем, че моделите, състоящи се от пищни нанизи перли, изискват семпъл и изчистен силует на тоалета, на който те да са ефектен акцент. Обикновено подобен дрескод се изисква за специални поводи, състоящи се на ексклузивни локации. Що се касае до ежедневен аутфит, към който желаем да добавим доза елегантен нюанс, то със сигурност трябва да се заложи на бижу или аксесоар, състоящи се от една единствена перла в общия си ансамбъл. Изключително подходящи за случая са нежни обеци, фини колиета, едноредни гривни, или изящни фиби за коса – всички, залагащи на неподражаемия чар на перлата.
Безспорен фаворит сред перлените бижута и аксесоари е брошката. Дори да е единственият избор на ефектно допълнение към елегантна рокля, жилетка или сако, перлената брошка гарантира възхитено загледани в нея погледи!
Не е случаен и фактът, че именно перленият гердан е любимият и неизменно присъстващ в гардероба аксесоар на легендарната модна дизайнерка Коко Шанел. Безспорна повелителка в света на модата, Шанел зададе ясната позиция на перлата като задължителен елемент от стилната визия на истинската дама. Дали ще е перфектният акцент към легендарната малка черна рокля или ще допълва строгия шик на дамското сако, перленият многореден гердан издига самочувствието на жената на изцяло ново ниво.

Представители на едно изключително динамично време, ние имаме пълната свобода на изразяване и заявяване на индивидуалния си стил. В стремежа си да създадем трайно впечатление както с появата си на специално събитие, така и с ежедневния си стил, категорично няма да сгрешим, ако заложим на неподражаемото меко излъчване на перлата! Също както тя е безспорната повелителка на морските дълбини и е символ на съвършенството на природата, така и всяка една от нас заслужава да се чувства изцяло в свои води, когато е избрала перлата за съюзник в постигането на безупречни визия и стил.

Вашият коментар