Обеците – най-ярките звезди на бижутерийния небосклон

Може би най-ефектната и предпочитана ‘рамка’ на дамското лице са именно обеците. Независимо дали са малки, фини и едва забележими или големи, ефектни и приковаващи погледа, те са се превърнали в неизменна част от женската визия. При правилен подбор и съчатаване с избрания тоалет, обеците със сигурност са способни да бъдат нашето тайно оръжие за създаване на трайно впечатление у околните – както на събитие, така и в нашето ежедневие.

В исторически план обеците имат противоречива употреба. При различните култури тяхното носене е натоварено с различен смисъл. Носенето им би могло да е показател както за висок престиж, класа и потекло, така и за принадлежност към по-ниски кръгове на обществото, като тези на робите и проститутките. Може би най-старата намерена форма на пробиване на ушите е тази на пиърсинга. Стенни изображения още от времето на древен Персеполис и Персия показват, че такъв тип телесна украса е била характерна за мъжете. За наличие на обеци има открити данни от времето на древен Египет, както и се споменава за тяхно присъствие в Библията. Пример за противоречивото им ползване са именно научните данни от Гърция и Рим, където обеци са носели жени и мъже със знатен произход, но и представители на най-периферните слоеве на тогавашните общества. Колкото и противоречива да е била символиката им в миналото, едно заключение можем да направим със сигурност – чарът и обаянието им не са оставили никого равнодушен.

А каква е мисията на всяко бижу, ако не именно да създаде силно впечатление и да попадне в полезрението на всеки естет. Обеците категорично са майстори в това! Нека всяка от вас си спомни за конкретна зашеметяваща визия на световна знаменитост, преминаваща царствено по червения килим на най-авторитетните филмови фестивали. Категорично можем да заявим, че немалка заслуга за цялостния ефект има обаянието на обеците. Те са безспорният акцент, от който всяко лице се нуждае, за да блести максимално ярко и ефектно. Разнообразието от видове, модели, форми, материал, от който са изработени, е съпоставимо с мащабите на океан. Нека с любопитство и наслада се гмурнем в него сега!

Малките фини обеци, заемащи място върху долната месеста част на ухото, са абсолютната класика и пръв избор на дамите ценителки на семплата изчистена визия. Предната им видима част най-често е под формата на топче, но също така може да бъде във всички останали геометрични вариации – правоъгълна, квадратна, триъгълна, елипсовидна. Малката обеца може да е плоско разположена върху ухото или да е изпъкнала и подчертано релефна. Големината, материалът, типът повърхност също са изключително разнообразни. Този вид обеци е най-предпочитан за съчетаване с ежедневния аутфит, както и когато облеклото е достатъчно ефектно, за да е необходимо и аксесоарите към него да бъдат акцент. Отиват буквално на всяка една форма на лицето, точно заради ненатрапчивото си заставане около него.

Халките са може би един от най-обичаните модели обеци. Различни по размер, форма и материал, те определено умеят моментално да привличат погледа към лицето. Най-често те са кръгли, но има и сериозно разнообразие от такива в четвъртита, елипсовидна, триъгълна форма, а едни от най-атрактивните са във формата на звезди или цветя. Изключително впечатляващи са халките с камъни. Безспорно акцентиращото им излъчване е препоръчително да се съчетава с ефектен, но обран откъм цветове, шарки и материи тоалет.
Халките се различават и по своя размер – има изключително
малки на диаметър, както и такива, които буквално могат да стигат до раменете. Със сигурност първите са по-практични и удобни за ежедневието, но другите могат да бъдат звездата на вечерта по време на специално събитие. Особено ако са модел с камъни или минерали. При избора за носене на обеци тип халки едно може да се заяви категорично: Невъзможно е да останете незабелязани! Така че от Вас зависи до каква степен и какъв ефект желаете да постигнете!

Също толкова ефектен (ако не и повече) е моделът тип ‘висулка’ или така наричаните още ‘висящи’ обеци. Името им подсказва и визията, която те предлагат. Закопчалка, захващаща се за меката част на ухото, и същинска висяща част, която може да се състои от капсулирани камъчета, синджирчета, основна плочка в различни геометрични форми, кожени лентички, снопчета пера, реснички и много други. Един от най-отличаващите се модели от този тип са така наречените ‘полилеи’. Те са класическо допълнение към строго елегантна визия, подходяща за светско събитие, шоу спектакъл или друг специален повод.
Изправени пред огромното разнообразие от
типове обеци, е от особена важност да умеем да съобразяваме техния подбор не само спрямо конкретния повод, но и според формата на лицето.
Ако природата е решила да разполагаме с кръгла форма на лицето, е препоръчително да залагаме на такъв тип обеци, които оптически го издължават и ‘разчупват’ кръглата му рамка. Пример за такива обеци са висящите, малките капковидни, четвъртитите обеци, както и тези които се състоят от една основна издължена плочка (метална, дървена, текстилна). Неподходящо допълнение към кръглото лице са халките, големите топчета, както и всички обемни и широки по форма обеци.
За лицето с квадратна форма най-подходящи са овалните обеци, средно дълги висящи, капковидни и класически халки. В този случай целта е да се омекоти острата линия на лицето и поради тази причина се избягват твърде къси, прекалено дълги или четвъртити и остри обеци.
Овалното лице е абсолютният първенец по отношение на пълния достъп до всички типове обеци. Неслучайно представата за съвършени пропорции на красивото лице е свързана именно с тази лицева форма. На нея й подхождат всички типове, форми и размери обеци, като единствено дългите и тънки такива не се препоръчват, поради допълнителното ‘издължаване’ на лицето.

Сърцевидната форма лице изисква и специфична форма обеци – овална, капковидна, тип ‘полилей’ или ‘сълза’. Дълги и широки обеци, които са заострени в долния си край, за да компенсират подчертано тясната част на лицето, са най-подходящи в случая.
Триъгълната и издължената форма на лицето възприемат добре обеците тип халки, защото овалната им форма омекотява остротата, която тези лица притежават. Релефните обеци също съдействат за придобиване на допълнителна пълнота там, където тя липсва.
Каквато и да е формата на Вашето лице, то със сигурност ще Ви бъде благодарно, ако го подчертаете с подходящия модел обеци
. На какъвто и повод или събитие да Ви предстои да присъствате, Вашият незаменим съюзник в привличането на внимание и печеленето на симпатии, отново ще бъдат те – Тяхно Величество ОБЕЦИТЕ.

Изящно улавяйки светлината и фино подчертавайки чертите на лицето, тези украшения са най-предпочитаният партньор за поява на изискано събитие навсякъде по света. С неустоимия си чар и бляскаво излъчване обеците заслужено са си извоювали мястото на фаворит в класациите за любим тип бижу и в представите ни за красота и естетика.
С богатото разнообразие от модели в сектор
‘Обеци’, ние, от muren.bg сме се постарали да удовлетворим и най-взискателните вкусове и предпочитания при избора на перфектното бижу. Позволете си мигове на наслада за сетивата и разгледайте селекцията ни от актуални и ефектни модели обеци, които със сигурност ще дообогатят представите Ви за изящество и красота!

Вашият коментар